Wales

Förrätt:KRÄMIG PURJOLÖKSSOPPA

Ingredienser:

25 g smör eller margarin

4 skivor rimmat stekfläsk, hackat

4 stora purjolökar, hackade

½ kg potatis, skalad och hackad

8 dl kycklingbuljong

1½ dl mjölk

salt and peppar

2 msk grädde

Tillagning:

Smält smöret och stek purjon och fläsket tills det blir mjukt i en stor kastrull och tillsätt sedan potatisen. Häll i buljongen och salta och peppra efter behag. Koka upp och låt sjuda i ca 30 minuter. När allt har mjuknat, kör i matberedare. Tillsätt sedan mjölken och grädden, värm på men låt det INTE koka. Servera garnerat med hackad persilja. Krutonger eller brödbitar kan serveras till.

Huvudrätt:HONUNGSSTEKT LAMM FRÅN WALES (OEN CYMREIG MELOG)

Ingredienser:

En fårstek

6 msk honung

En rosmarinkvist

Salt och nymalen vitpeppar

3 dl engelsk cider

Sätt ugnen på 200°C

Tillagning:

Lägg fårsteken på aluminiumfolie i en braspanna. Pensla på 4 msk uppvärmd honung och salta och peppra. Placera rosmarinkvisten högst upp på köttet. Täck köttet med folien och stek i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 175°C och stek ytterligare 1½ timme tills köttsaften blivit rosa eller längre om man föredrar köttet välstekt. Öppna folien för att få en krispig yta de sista 20 minuterna av tillagningstiden. Ta ut köttet från ugnen, men håll det varmt. Häll av fettet från braspannan och gör en sås på köttskyn, tillsätt cidern och 2 msk honung. Reducera till två tredjedelar medelst kokning. Serveras med ugnsstekta potatisklyftor och gröna grönsaker.

Efterrätt:KRUSBÄRSKRÄM FRÅN GWENT

Ingredienser:

½ l krusbär

1½ tsk strösocker

2 dl grädde

1½ dl naturell yoghurt

½ tsk vaniljsocker

1 tsk florsocker

6 dessertskedar farinsocker

Method:

Värm försiktigt upp krusbären i en kastrull tillsammans strösockretr, kok inte sönde bären. Låt svalna. Lägg krusbären i 6 individuella formar. Vispa youghurt och grädde tillsammans tills det tjocknar, blanda försiktigt i vaniljsockret och florsockret och lägg blandningen över krusbären i formarna . Strö över en dessertsked farinsocker på var portion. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp i flera timmar. Farinsockret bildar en krispig yta.

Tillbaka till Evas sida