Legenden om kung Slav och hans tre söner

För över tusen år sedan fanns det en kung som hette Slav. Han hade tre söner, Lech, Czech och Rus.

Den tid kom då han skulle dela upp kungadömet mellan sina söner, men då han älskade alla så högt kunde han inte bestämma sig för vilka områden han skulle ge dem. Han sa till sina söner att resa runt och se ut vilka områden ni vill ha.

Sönerna red iväg runt kungariket, men de tyckte så mycket om varandra, de sa till varandra: Du ska ha detta området! Till slut bestämde de sig för att rida var och en i olika riktiningar.

Czech red söderut där han fann ett land med berg och skogar och trevliga dalgångar. Han stannade där och grundade landet som kom att kallas Tjeckoslovakien.

Rus for åt öster och kom till ett land med stora slätter och skogar, floder och berg. Han stannade där och grundade ett land som han kallade Ryssland.

Lech red norröver och fann där ett ganska platt land med trevliga skogar. Han stannade här och kallade landet Polska, vilket betyder just "platt land".

En dag kom han till en glänta i skogen och han såg en vit örn landa i ett bo högt uppe i ett ekträd. Det var en örnhona som matade sina örnungar med fisk. Lech försökte komma nära boet men hon försvarade sina örnungar så vilt att blod skvätte omkring och färgade hennes vita fjädrar. Detta fick Lech att tänka på färgerna till en flagga åt landet, som idag är vit och röd. Han beundrade den vita örnen så mycket att han gjorde den till symbol för Polen, med en guldkrona på huvudet för att påminna oss om prinsen som blev kung.

Lech bestämde sig för att bygga en stad där och han kallade den Gniezno vilket betyder örnbo.

Tillbaka till Evas sida