Hejsan! Jag kommer från Australien. För länge sen reste folk med segelfartyg från England till Australien för att bosätta sig där. När de kom dit såg de massor med nya och konstiga djur. Och människorna som redan bodde där, urinnevånarna, lärde dem namnen på dessa djur. Många människor gjorde sagor för sina barn om djuren, precias som denna, som kallas:

ÄR DU MIN MAMMA?

Detta är en saga om ett djur som lever i floderna i Australien.

Djuret hette Bobby. Och Bobby kläcktes ur ett ägg djupt ner i en håla vid sidan av floden. När han kröp fram ur ägget tog han sig upp på flodbanken, men han var alldels ensam. Och Bobby visste inte vad for slags djur han var. Så han satte iväg för att ta reda på detta.

Det första Bobby såg var en känguru som skuttade fram mellan buskarna. "Är du min Mamma?" frågade Bobby. Känguru-mamman svarade, "Du ser inte precis ut som en känguru! Och om du var en känguru, så skulle du kunna hoppa så här!" Och hon satte iväg. Bobby försökte och försökte att hoppa som en känguru, men han kunde inte. Så han förstod att han inte var en känguru.

Nästa djur han träffade var en kookaburra-fågel som flög mellan trädtopparna. "Är du min Mamma?" ropade han till kookaburran. Kookaburran sa: "Om du var en kookaburra skulle du kunna flyga som jag!" Och hon flög iväg, skrattande. Bobby försökte ock försökte att flyga, men han kunde inte. Så han visste att han inte var en kookaburra.

Sen såg Bobby en koala, som satt högt upp i ett eukalyptusträd, ätande på lite eukayptusblad. "Är du min Mamma?" skrek han upp till koalan. Koalan sa med en mycket sömnig röst (för koalor är alltid sömniga), "Om jag var din mamma skulle du kunna klättra i träd som jag." Bobby försökte klättra upp i eukalyptusträdet, men han kunde inte. Så Bobby visste att han inte var en koala heller.

På sin väg tillbaka till flode, såg Bobby ett annat djur. "Du måste vara min Mamma", sa han. "Nej, dumbom! Jag är en possum (flygande ekorre)! Om du var en possum skulle du kunna hoppa från träd till träd som jag!" Bobby hade redan försökt att klättra i träd, så han visste att possumen inte kunde vara hans mamma.

Sorgset vandrade Bobby tillbaka ner till floden. När han kom dit såg han ett par stora, snälla, bruna ögon titta på honom. "Hmm" sa han. "Vad för sorts djur är du?" "Jag är ett näbbdjur, Bobby. Och jag är din mamma. Kom, låt oss ta en simtur!"

SLUT

Detta är en dikt som min mamma lärde mig när jag var en liten flicka, kallad:

LANDSORTSDILIGENSEN

Först ska jag berätta lite om en del ord i dikten:
En landsortsdiligens var en passagerarvagn dragen av hästar som transporterade människor långa vägar mellan byar och städer genom landsorten för mycket länge sen.
Billy björn är egentligen inte en björn. Han är en koala. Och vi alla vet att koalan är ett pungdjur, inte en björn, eller hur?

Diligensen var klar
Och Billy Björn har,
Innan färden startar, sålt biljett i sin kur
Unge Wally Wombat som ville ta sig en tur,
Satt stolt som en påfågel där ini
"Avgiften tack, min herre!" sa Billy,
Och Wally blev alldeles röd
Han kände efter i sina fickor och upptäckte han var i penganöd.
"Denna vägen herrn!" sa Billy
Och knuffade honom där ur!
Nu gråter stackars Wally,
Han ville verkligen ta en tur.

Tillbaka till Evas sida