Leksaksfabrik i Rödeby ??

Frågor och svar som handlar om Rödeby Bild Bild Bild Bild Bild

Moderatorer: Linda Simonsson, Eva Cumner

Leksaksfabrik i Rödeby ??

Inläggav Greger Larsson tor 29 okt 2009, 13:55

Var det inte en leksaksfabrik Rödeby förr i tiden? Jag kommer ihåg att mmm sa hon jobbade som målare der, hon sa hon målade leksaker.
Vore roligt att veta....Mvh Greger
Greger Larsson
 
Inlägg: 6
Blev medlem: ons 09 apr 2008, 09:50
Ort: Norge

Re: Leksaksfabrik i Rödeby ??

Inläggav Roland Petersson sön 06 dec 2009, 14:48

Ja, det fanns en leksaksfabrik i Strömsberg vid Lyckebyån. Den anlades på 1920-talet av Karl Andersson, som var en ung man, född 1899. Många av arbetarna där var också unga. I Rödeby församlingsbok för 1930 anges både min far, född 1915 och min faster, född 1914 som "träslöjdsmålare". De bodde i Strömsberg.
Även min mor började lite senare arbeta på leksaksfabriken. Hon var från Viö på andra sidan Lyckebyån och började som 14-åring på fabriken i oktober 1938 efter avslutad skolgång och efter potatisplockningen. De unga arbetarna fick fullt betalt och tjänade bättre än sina jämnåriga, som var pigor eller drängar (jordbruksarbetare).
Leksaksfabriken i Strömsberg gjorde inte bara leksaker. En storsäljare var syskrin i olika storlekar.
Jag tror att fabriken lades ner redan på 1940-talet.
I Strömsberg fanns för övrigt ytterligare snickerifabriker, en som var specialiserad på svarvning och en annan, som tillverkade fönster och andra snickerier och fanns kvar in på 1970-talet.
Roland Petersson
Roland Petersson
 
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 10 nov 2009, 17:51

Re: Leksaksfabrik i Rödeby ??

Inläggav Christian Andersson sön 06 dec 2009, 23:42

Hej

Det var ett både intressant och uttömmande svar. Själv hade jag "bara" kommit fram till att leksaksfabriken låg i Strömsberg. I Gagnekulla inte så långt därifrån finns det i dag ett konstsvarveri. Jag vet inte säkert om det har någon anknytning till svarveriet i Strömsberg men jag tror att det är så. Jag hittar ingenting om några träindustrier på häradsekonomiska kartan men den är ändå värd att titta på: Norra Strömsberg & Södra Strömsberg. Måttbeställda fönster till torpet har jag själv varit och köpt i Strömsberg.

Christian
Christian Andersson
Moderator
 
Inlägg: 84
Blev medlem: tis 05 jun 2007, 12:31

Re: Leksaksfabrik i Rödeby ??

Inläggav Roland Petersson mån 07 dec 2009, 14:40

Wohlins konstsvarveri ligger i Stubbelycke och verksamheten startade i Viö längst upp i norr.
Karl Andersson och hans hustru Maria Karlsdotter hade en ganska stor barnaskara. Den äldste sonen August Gottfrid åkte till Amerika och kom hem igen och tog sig namnet Wolin.
Ett par av hans söner startade en slöjdverksamhet på 1930-talet och en gammal byggnad finns ännu kvar. Verksamheten flyttade sedan till Stubbelycke.

En kort tid fanns också en leksaksfabrik i Gagnekulla, men den brann ner på 1960-talet.

Enligt Rödeby församlingsbok 1930 fanns i Strömsberg Sven Johan Jonsson, kvarnägare, snickerifabrikör och hemmansägare. Han var född i Tving och flera av hans söner arbetade i faderns företag och jag tror att någon av dem senare tog över verksamheten. Min farbror anges i församlingsboken 1930 som träsvarvare och han kom att tillbringa hela sitt yrkesverksamma liv som svarvare hos Jonssons.
Jag tror att det vid någon tidpunkt skedde en uppdelning mellan svarveriet och den andra snickeritillverkningen och svarvningen skedde i en nyuppförd byggnad medan den andra verksamheten låg kvar vid ån och där Christian och även jag köpt måttillverkade fönster.

Roland
Roland Petersson
 
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 10 nov 2009, 17:51


Återgå till Rödeby socken

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron