Recept

MEYHANE PILAVI (BULGAR-PILAFF MED KYCKLING OCH AUBERGINE)

6 PORTIONER

500g paket Bulgarvete
200g kycklingbröst skuret i fyrkantiga bitar (eller lammkött om man föredrar det)
2 msk olivolja
25g smör
1 medelstor lök
1 liten aubergine, skuren i små kuber
1 grön paprika, fint skivad (tycker man om starka kryddor kan man använda 2-3 chillis istället)
1 stor tomat, fint skuren
3 vitlöksklyftor, krossade
1 msk tomatpuré
7½ dl vatten eller buljong (varm)
1 tsk salt
½ tsk chillipulver (ta mer om du gillar kryddor)
1 knippa salladslök, fint skurna (kan uteslutas)
2 msk hackad persilja (till garnering)

Börja med att skära auberginen i ganska små bitar. Lägg dem i en skål, strö över en tsk salt och låt det stå i minst 20 minuter. Efter 20 minuter sköljer man dem i vatten och lägg dem på hushållspapper att torka.
Smält smöret och slå på olivoljan i en stor kastrull och börja med att steka auberginen och den hackade löken. Tillsätt kycklinge och stek tills kycklingen är vit runt om. Tilsätt den krossade vitlöken, hackad tomat och skivad paprika. Stek tills auberginen och kycklingen antagit en fin färg.
Tillsätt tomatpurén och rör om under några minuter. Rör i bulgarvetet och bryn under minst 3 minuter. Du kan se hur bulgarkornen ändrar färg och blir lätt genomskinliga. Vid detta stadium tillsätts kryddorna: salt, peppar och chilli pulver. Häll i vattnet eller buljongen.
Lägg på lock på kastrullen och låt koka upp. Fem minuter efter det har börjat koka vrid ner värmen, låt det sjuda tills vätskan absorberats.
Smaka av, lägg på locket igen och låt det sjuda sakta i 10 minuter. När du stängt av plattan, tillsätt hälften av den fint hackade salladslöken och persiljan och rör försiktigt i detta med en träslev. Häll upp pilaffen på serveringsfat och dekorera med resten av salladslöken och persiljan.

TAHINLI PIYAZ (BÖNSALLAD MED TAHINISÅS)
6 PORTIONER

4 x 300g Burkar med cannellini-bönor (175g när man slagit av spaden)
4 vitlöksklyftor, krossade
2 msk tahini (sesamfröpasta)
2 citroner
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
2 tsk salt

Till garnering:
2 hårdkokta ägg
1 knippa salladslök
2 msk hackad persilja
2 tsk hackad chilli
2 stora tomater

Häll av spadet från bönorna och skölj väl i varmt vatten (det varma vattnet gör bönorna mjukare och gör att de absorberar dressingen bättre). Lägg 3 msk bönor i en skål och mose dem med en gaffel eller purepress till en jämn konsistens. Tillsätt tahini, krossad vitlök, saften från citronerna, vinäger, salt och oliveolja och blanda väl. Lägg resten av bönorna i en stor skål, häll över hälften av dressingen bönorna och blanda väl. Lägg sedan över bönorna på serveringsfat och häll över resten av dressingen. Strö över den fint skurna salladslöken, hackade persiljan och chillin. Skär tomaterna och de hårdkokta äggen i klyftor och dekorera salladen med.

Tom Yam Kung
Sur och kryddstark räksoppa från Thailand

Ingredienser (fyra portioner)

400g stora räkor, med stjärtfenorna kvar
2 citrongrässtjälkar
5 skivor galangal (ingefäraliknande krydda)
5 kaffir limeblad
3 röda heta chillies
100g färska champinjoner
2 msk thai fisksås
2 msk lime juice
7 dl kycklingbuljong
1 msk thai chillipasta

Förberedelse

1 Koka upp kycklingbuljongen. Krossa citrongräset, skär i fem cm långa bitar, lägg i detta i buljongen tillsammans med galangal.

2 Skölj, skala och ta bort den svarta randen på räkorna, lämna stjärtfenan kvar, lägg i detta i den kokande buljongen. Skär svampen i halvor, tillsätt och rör om.

3 Krydda efter behag med chillipasta, fisksås och lime juice. krossa den röda chillin i en mortel strax innan du tillsätter den. Dela kaffirbladen i mindre bitar, tillsätt dessa och ta sedan bort grytan från värmen. Häll soppan i skålar och servera varm.

Stekt ris med grönsaker

Ingredienser (2 portioner)

½ liter kokt ris
2 champinjoner
1 medelstor morot
1 tomat
½ lök
2 stjälkar salladslök
2 ägg
2 msk äkta sojasås
½ msk thai fisksås
½ msk socker
1½ msk matlagningsolja
½ gurka
Limeskivor

Förberedelse

1 Skär grönsaker och svamp i små bitar. Häll oljan i stekpannan och värm upp. När det har blivit varmt, tillsätt grönsaker och ägg. Håll grönsakerna på ena sidan och äggen på den andra och rör om i äggen medans de steks, blanda sedan samman alltihop. Tillsätt sedan det kokta riset.

2 Tillsätt sojasåsen, sockret och fisksåsen. Stek ytterligare 3 minuter under konstant omrörning.

3 Skiva gurkan.

4 Servera rätten varm med skivad gurka och limeskivor.

Man kan tillsätta räkor, kycklingbitar eller fläskkött om man så vill.

Tillbaka till Evas sida